
Мәрмәр шүрегей
23.09.2026
Сұңқылдақ аққу
23.09.2026Қарабай
Қарабай (лат. Plegadis falcinellus) — ескекаяқтыларға жататын құс. Саны күрт кеміп бара жатқан түр, таралуы әртүрлі. Қарабай — орташа өлшемді құс. Дене ұзындығы 48-66 см (орта есеппен шамамен 56 см), қанатының ұзындығы 88-105 см, тұмсықтың ұзындығы 9-11 см, дене салмағы 485-тен 970 г-ға дейін өзгеруі мүмкін.
Қарабай құсы қамысты жерлерде, тұщы және аздап тұздалған су қоймаларында, таяз сулар және су басқан шабындықтарда мекендейді.
Санының азаюына әсер ететін негізгі факторлар — су деңгейінің көтеріліп кетуі, қамысты шауып алу, өрттің жиілігі, аңшылық, ұялы мекенін адамдардың мазалауы.





